četvrtak, 7. travnja 2011.

DEBRECEN FINA PITA

tijesto:
50dag brašna
10dag masti
1 prašak za pecivo
20dag šećera
3 žumanjka
Zamijesi 3 kore i ispeci. 

krema:
1dl sirupa (rum, mlijeko i vanilija)
20dag maslaca
2dag kakaa
20dag šećera u prahu
1 izmrvljena kora tijesta

šaum:
3 bjelanjka
9 žlica šećera 

Tuci na pari i premaži kolač. Ukrasi s čokoladom.

MAĐARSKE ŠNITE

tijesto:
20dag brašna
6dag masti
10dag šećera
1dag kakaa
pola praška za pecivo
malo mlijeka

Zamijesi i ispeci 2 kore.

biskvit:
4 jaja
4 žlice brašna
4 žlice šećera

Ispeci u kalupu iste veličine kao i kore.

krema:
5dl mlijeka
10dag brašna
1 vanilin šećer
1dag maslaca

U vruću kremu dodaj maslac i odmah filaj, redom kora-biskvit-kora i na kraju čokoladna glazura.

PITA OD ORAHA

tijesto:
13dag putra
20dag brašna
5dag šećera
1 žumanjak
2 žlice kiselog vrhnja
Zamijesiti, razvaljati koru u veličini tepsije i staviti je u tepsiju. Na koru staviti nadjev.

nadjev:
13dag šećera 
3 žumanjka
13dag oraha 
1 rebro čokolade
sok od limuna
4 bjeljanjka
malo ruma

Izmiksati bjeljanjke, šećer, žumanjke, pa dodati sok od limuna, rum i rastopljenu čokoladu. Na kraju umiješamo orahe i stavimo sve zajedno peći.
Ohlađeno posipati šećerom u prahu.

ŠNITE OD ORAHA

tijesto:
8 jaja
18dag šećera
15dag oraha
5dag krušnih mrvica
malo ruma

Najprije namočimo mrvice s rumom da nabubre. Umutimo bjeljanjak i šećer, dodamo žumanjke, mrvice i orahe.
Izlijemo a tepsiju i ispečemo. Na ohlađeni biskvit stavimo kremu.

krema:
2 žumanjka
2 žlice brašna
2dl mlijeka
25dag margarina
25dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žlica kuhane kave

U kuhanu kremu dodamo margarin, šećere i kavu. Pjenasto izmiješamo i premažemo kolač.
Ukrasiti mljevenim orasima ili slatkim vrhnjem.

BJELOVARČANKA

sastojci:
20dag margarina
20dag šećera
5 žumanjaka
2 žlice kakaa
15dag mljevenih oraha
15dag brašna
1 prašak za pecivo
5 bjeljanjaka
1kg jabuka

Margarin, šećer i žumanjke dobro izraditi te dodati pomiješane suhe sastojke i snijeg od bjeljanjaka.
Sjediniti masu i polovicu uliti u tepsiju. Peći oko 10 minuta i izvaditi, na biskvit poslagati na ploškice izrezane jabuke. Preko jabuka ostatak biskvita i ispeći do kraja.
Na ohlađen kolač staviti glazuru.

glazura:
10dag maslaca
10dag usitnjene čokolade
1 šalica mlijeka

Kuhati da se zgusne i preliti po kolaču.

ANIN KOLAČ

podloga:
50dag keksa
15dag šećera
5 žumanjaka
1 list oblatne 

Na pari istucite žumanjke sa šećerom. Vruću smjesu izlijte na oblatnu i posložite po njoj kekse.
Preostale kekse sameljite.
nadjev:
20dag  margarina
20dag šećera
15dag oraha
5dl mlijeka

U vrelo mlijeko umiješajte margarin, šećer mljevene orahe i kekse. Toplu kremu izlijte na kekse.

glazura:
25dag šećera
5dag bjeljanjaka 

Na pari istucite snijeg od bjeljanjaka sa šećerom. Premažite kolač i ukrasite ribanom čokoladom.

KREM TORTA OD SIRA

tijesto:
150g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žumanjka
1 žličica mlijeka
50g margarina

Dio tijesta ostavite za rub, a ostatak razvaljajte u obliku modle za tortu. Razvaljani dio staviti u modlu, rub obložite trakom širine oko 2cm u koju ste još dodali 1 žlicu brašna. Pecite 10 minuta na temperaturi od 200 - 220°C. Na pečeno tijesto stavite kremu, premažite  i vratite u pećnicu.

krema:
2 pudinga od vanilije
5dl mlijeka
200g šećera
3 bjeljanjka
750g svježeg sira
60g grožđica

Skuhajte puding sa mlijekom i šećerom. u ohlađeno dodajte snijeg od bjeljanjaka, sir i grožđice.
Kremu staviti na pečeno tijesto, poravnati i premazati žumanjcem razmućenim s 1 žlicom mlijeka. Pecite 45 - 60 minuta na temperaturi od 160°C.

POHORSKI VIJENAC

tijesto:
100g margarina
150g šećera
3 jaja
malo soli
150g brašna
2 žličice praška za pecivo
50g gustina

Pecite 60 minuta u prstenastom obliku za kuglof na temperaturi od 200 - 220°C.

krema:
1 puding od vanilije
5dl mlijeka
100g šećera 
200g margarina.

Pečeni kolač po sredini prerežite. Kremu podijelite na dva dijela i tom kremom vijenac nafilajte i premažite izvana. Ukrasiti s 120g očišćenih samljevenih badema i svježim ili kandiranim voćem.

BEČKA TORTA

biskvit:
100g margarina
100g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
3 žlice mlijeka
60g mljevenih lješnjaka
120g brašna
2 žličice praška za pecivo
4 bjeljanjka 

Ispeci i ohlađeno prereži na 3 lista.

krema:
20dag margarina
15dag šećera
7dag čokolade
malo ruma

Miksati sve sastojke dok ne bude fina pjenasta krema i filati listove.

glazura:
100g šećera u prahu
4 žlice kakaa
2 žlice rastopljenog margarina
4 žlice tople vode

Tortu nafilati kremom (ostaviti malo za ukras). Preliti glazurom i ukrasiti ostatkom kreme.

utorak, 5. travnja 2011.

ROLADA

70g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
4 bjelanjka
80g brašna
malo praška za pecivo

Biskvit se peče u najvećem limu na 200°C oko 10 min. Još topao biskvit se uvije u vlažan ubrus. Hladan se puni nadjevom po želji.

VOĆNA TORTA

2 bjeljanjka
60g šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjka
60g brašna

Tijesto pecite 12 min na temp. 200-220°C.
Na pečenu tortu složite voće po želji, prelijte preljevom za torte i ukrasite šlagom.

SACHEROVA TORTA

biskvit:
15dag čokolade
1 žlica mlijeka
15dag maslaca
6 jaja
15dag šećera
1 vanilin šećer
dva puta na vrh noža praška za pecivo
15dag brašna

nadjev:
marmelada
glazura:
5dag maslaca
5dag čokolade

Čokoladu polijte s mlijekom i otopite na pari. Maslac izradite sa šećerom, vanilijom i žumanjcima te dodajte otopljanu čokoladu. Zatim dodajte snijeg od bjeljanjaka, brašno i prašak za pecivo.
Tijesto pecite u modli za torte. Ohlađenu tortu namažite marmeladom i prelijte čokoladnom glazurom.

VOĆNI KOLAČ

tijesto:
12dag margarina
6dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
malo minunove korice
malo soli
24dag brašna
pola praška za pecivo

nadjev:
voće iz konzerve ili svježe (oko 500g)
2 bjeljanjka
10dag šećera

Tijesto stavite u model za tortu,uz rub ga uzdignite oko 2cm. Ispecite. Tortu nadjenite voćem te premažite snijegom umućenim sa šećerom. Zatim kolač vratite u pećnicu dok snijeg ne požuti.

VILMA ŠNITE

tijesto:
28dag šećera
7dag masti
6dag šećera
3 žlice kiselog vrhnja
1 žličica sode
1 jaje

krema:
15dag šećera
10dag maslaca 
5dl mlijeka
4 žlice brašna
1 rebro čokolade
1 žličica ruma

Tijesto zamijesiti i podijeliti na 3 dijela. Svaki dio razvaljati i peći. Skuhati kremu i u oglađeno dodati naribanu čokoladu, margarin i rum. Kremom nadjenemo i ukrasimo kolač.

RIBANA PITA

tijesto:
60dag brašna
25dag margarina
20dag šećera
1 prašak za pecivo
malo soli

nadjev:
23dag šećera
15dag oraha
5 bjeljanjaka
3 žice pekmeza
šećer u prahu

Zamijesi tijesto i podijeli ga na 3 dijela. 2 dijela naribati u namazani lim, zatim u snijeg od bjeljanjaka dodati šećer, pekmez i orahe. Dobivenu smjesu izliti na naribano tijesto. Na to naribati ostatak tijesta i peći na 180°C. Ohlađeno posuti šećerom u prahu i narezati.

LURDSKA PITA

tijesto:
20dag maslaca
14dag šećera
12dag mljevenih oraha
7dag brašna
4 bjeljanjka
korica od limuna

glazura:
15dag šećera u prahu
4 žumanjka
1 žličica limunovog soka

Pečeni biskvit preliti dobro izmiksanom glazurom i vratiti u pećnicu da se posuši. Rezati na štanglice.